Maurice Mathieu werd geboren in Quaregnon (Henegouwen) in 1896. De liefde voor de Antwerpse Maria bracht Maurice naar Antwerpen. Daar startte hij in 1933 met het inleggen van haring in het ‘washok’, achteraan in de tuin van zijn woning in Berchem. Al snel verhuisde hij naar de Antwerpse vismarkt in de Riemstraat. Na de oorlog verkocht Maurice vooral ingelegde haring aan Belgisch Congo. Nadien werden ook opgelegde rolmopsen in mayonaise gemaakt, de voorloper van echte salades.
In 1954 barst de firma uit haar voegen en verhuist naar een groter pand in de Kloosterstraat. Eind jaren ‘50 lanceert Maurice de ‘kip curry’ en ‘krabsalade’ en wordt hij één van de grondleggers van de traditionele markt van het broodbeleg. Voor deze salades gebruikte Maurice geen gewone mayonaise, maar ontwikkelde hij speciale dressings, geschikt voor het maken van salades.
De zaken gaan goed en Maurice breidt huis na huis uit, tot hij het hele blok bezit van de Kloosterstraat tot de Schelde. De productie gebeurt over maar liefst vijf verdiepingen. In 1967 overlijdt Maurice maar zijn kinderen en kleinkinderen bouwen de zaak verder uit.
De welbekende camionettes van Maurice Mathieu worden meer en meer gezien in het straatbeeld. Alle klanten worden rechtstreeks dag in, dag uit, geleverd. Maurice Mathieu krijgt naamsbekendheid, ook buiten het Antwerpse.
De vismijn verdwijnt en het Antwerpse Zuid wordt een hippe residentiële wijk, waar geen plek meer is voor een fabriek. We maken van de nood een deugd en bouwen een geheel nieuwe productiesite in Zwijndrecht.
In 2019 verkoopt de familie Van Goethem en Mathieu het bedrijf aan het familiale voedingsbedrijf Altoni-Kelderman uit Schoten. De waarden van de bedrijven liggen zeer dicht bij elkaar. De vierde generatie, de achterkleinzoon van Maurice, blijft aan boord.